Berg boven schaduwstation

Dit is de plek waar de berg komt. In eerste instantie wordt alleen het stuk berg achter de rails gemaakt. Hierna wordt pas het stuk berg voor de rails gemaakt. Omdat er een car system wagen naar boven gaat rijden over de berg, is het belangrijk dat er een goede en gladde weg wordt gemaakt. Deze is dan ook als eerste gemaakt. Uit een grote plaat triplex is een kronkelweg gezaagd (met twee haarspeldbochten). Om de weg op de goede manier omhoog te buigen zijn er ter hoogte van de haarspeldbochten trapvormige plankjes gemaakt. Hierna is de weg met behulp van deze plankjes bevestigd aan de balk aan de muur. Toen zijn er nog meer steunen voor de weg en de rest van de berg gemaakt. Bovenin is nog een keerlus gemaakt zodat de auto's weer terug kunnen komen. Deze keerlus ligt in de berg onder het dorpje van drie Zwitserse Kibri huisjes. Ook zijn tunnelportalen met tunnelmuren, een muur en een bruggetje gemaakt. Deze zijn gemaakt van triplex met gips erop waar vervolgens steentjes in gekrast zijn. Aan de hand van de weg, de tunnelportalen, de muur en het bruggetje is vervolgens de berg gemodelleerd.
De berg zelf is gemaakt van kippengaas dat op de steunen is geniet, met daarover lapjes kaasdoek gedrenkt in gips. De plaatsen waar gras of andere planten komen, is het gips donkergroen geverfd. Hierdoor schijnt er dadelijk een mooie kleur door het gras heen.

Op een aantal plaatsen worden rotsen en muren in de berg gemaakt. De rotsen zijn gegoten in rubber mallen van Woodland Scenics. Voor de muren zijn die plekken eerst goed glad gemaakt met modelgips. Vervolgens zijn de stenen erin gekrast. De rotsen en de muren zijn vervolgens geverfd met acrylverf. Eerst verdunde lichtgrijze verf waarbij de verdunning ervoor zorgt dat de verf in het gips trekt en niet een laagje erop vormt. Als het erin trekt houdt het gips de steenachtige structuur. Als de verf erop ligt zal het er plasticachtig uit gaan zien. Na de lichtgrijze verf is ver verdunde verf, bestaande uit grijs en een beetje bruin op de rotsen en de muren gekwast. Deze verf moet zo ver verdunt zijn dat het echt in de gaatjes en voegen loopt en minder op het oppervlak blijft. Deze moet dus nog verder verdunt zijn dan de eerste (lichtgrijze) verf.

Op de plaats van het bruggetje wordt een beekje gemaakt. De zijkant is gemaakt met stukjes rots uit de mallen van Woodland Scencis. Op de bedding zijn steentjes geplakt. De rotsen zijn op dezelfde manier met verf nabewerkt als de voorgaande rotsen. Hierna is water van Noch erin gegoten. Dit water koop je als korrels. Deze korrels moeten dan samen met een weekmaker in een bakje (b.v. conservenblik) in de oven voor 45 minuten op 170-180 graden Celsius. Na deze 45 minuten moest het nog een beetje geroerd worden en terug in de oven gezet worden. Omdat het water erg snel afkoelt als je met een koude schroevendraaier erin zit te roeren, ben ik toen overgeschakeld op verwarmen op een gaspit. Hierbij moet echter wel worden opgelet dat het water niet te heet wordt. Als het begint te roken is het te heet. Er zitten ook nog gekleurde korrels bij de verpakking waarmee je het water een kleur kan geven. Ik heb een aantal korrels blauwgroen toegevoegd. Deze moeten smelten in het hete water en dit kan makkelijk gedaan worden op de gaspit. Na het volledig mengen is de substantie schenkbaar (echter wel dikker dan water) en kan het in de bedding worden gegoten.
Na het gieten stond het water echter nog een beetje bol en was het te glad. Door het water echter met een föhn te verwarmen wordt het weer zacht en kan de vorm veranderd worden. Met een schroevendraaier is het water tegen de kantjes geduwd en zijn er golfjes in gedrukt. Het water is dan echter nog een volledig doorzichtige massa. Daarom heb ik met de dry-brush techniek (kwast waar de verf alweer ver uit is geveegd) de toppen van de golfjes aangezet met witte verf. Op plaatsen waar het water wild is kan het water dan behoorlijk wit worden gemaakt, terwijl het water wat zo goed als stil ligt niet wordt geverfd. Uiteindelijk wordt een beek zoals hiernaast verkregen.
Als langs de beek de vegetatie wordt aangebracht, wordt deze foto verkregen. Het gras is op de manier van bouwverslag 13 gemaakt. Verder zijn er nog allerlei plantjes gemaakt:

- Een stukje ijslandmos, gedrenkt in verdunde bruine verf en dan groene turf van Woodland Scenics van boven erop gestrooid.

- Een klein stukje zeeschuim, ook gedrenkt in verdunde bruine verf en bestrooid met groene turf.

- Een stukje natuurmos van Busch, ook gedrenkt in verdunde bruine verf en bestrooid met groene turf.

- Een stukje dun litze koperdraad (koperdraad bestaande uit veel dunne koperdraadjes) aan de onderkant getwist (ongeveer 5mm). Hierboven de draadjes (worden de takken) een beetje laten uitwaaieren. Dit vervolgens verven met onverdunde bruine verf en bestrooien met groene turf.  

De bomen zijn gekocht van Faller en komen uit de Premium serie.  Langs de weg zijn reflectorpaaltjes geplaatst. Deze zijn ook van Faller. Op allerlei plaatsen is met bijvoorbeeld rode verf kleine gekleurde vlekken gemaakt in het gras. Dit geeft een bloemachtig effect.