Elektrische aansluiting van de rails

Omdat om ongeveer elke 10 cm rails een draad naar de rails gaat, heb ik gekozen om een ringleiding van installatiedraad te maken. Het installatiedraad is bij tussenliggende steunbalken van de tafel erdoor heen gedaan, en bij de eindes vastgeschroefd aan de steunbalk. Deze installatiedraad wordt op de plaatsen waar de draad van de rails eraan gesoldeerd wordt, een klein stukje gestript.
Voor de detectie van de treinen gaan sommige draden van de rails naar een bezetmelder. Deze bezetmelders zijn onderop de plaat geschroefd zoals te zien is op deze foto. Op een printje zitten 4 bezetmelders. In totaal zijn er 12 printjes met bezetmelders aangesloten. Deze bezetmelders zijn zelf ontworpen en werken met stroomdetectie. Op secties waar geen detectie wordt uitgevoerd, zijn er de draden van de binnenste spoorstaaf met twee diodes aan de ringleiding aangesloten. Dit is omdat anders de trein de stroom via een niet gedetecteerde sectie haalt, en dus de bezetmelder niet wordt geactiveerd.
Ook de terugmelders (Littfinsky) zijn aan de onderkant van de plaat geschroefd. Met een oude telefoonkabel zijn de bezetmelders aan de terugmelders aangesloten.  De kabel tussen twee terugmelders is verlengd met een willekeurige kabel die ik nog had liggen.
Daarna zijn de wisseldecoders aangesloten. Omdat ik gebruik maak van Conrad wisselmotoren en normale decoders, was er een kleine aanpassingsschakeling nodig. Over deze printjes is hier meer te lezen. Aangezien er dus op elke wisseldecoder 4 motoren en 4 aanpassingsschakelingen (weliswaar 4 schakelingen op 1 print) is het behoorlijk druk met draden geworden op bepaalde plaatsen. Ook was er een speciale stroomkabel nodig voor de stroom waarmee de wisseldecoders en de wissels mee worden gevoed. De wisseldecoders zijn van het merk Littfinsky.
Met stekkers is het schaduwstation elektrisch aangesloten. De grote sub-d 9-polige stekker is voor tussen de bezetmelders en de terugmelders. Daarnaast is er een voedingsstekker voor de stroom van het schaduwstation.
Ik heb twee boosters van Littfinsky gekocht en op een logische plaats voor de stroom ergens onder de baan geschroefd. De ingang/uitgang van de laatste booster heb ik gebruikt om twee extra noodstopknoppen te maken. 
Ik heb één noodstopknop buiten de baan en één binnen de baan gemaakt. In deze knoppen zit een lampje, zodat je ze ook in het donker makkelijk kan vinden.