Rails ballasten

Om de rails vast te leggen en het geheel realistisch te laten ogen, heb ik het spoor voorzien van ballast. Als ballast heb ik grind van de Ikea gebruikt (naam: Florera) . Deze wordt op de rails gestrooid en met een kwastje netjes tussen de biels gelegd. Vervolgens wordt verdunde boekbinderslijm (1 deel lijm, 2 delen water en een drupje afwasmiddel)  over de rails geschonken met een theelepeltje. Door het afwasmiddel in het lijmmengsel loopt de lijm overal tussen het grind door. Na een dag drogen zit het helemaal vast. Op de plek van de punaises in de rails wordt eerst geen grind geplakt. Pas als de omliggende gebieden vastliggende steentjes hebben, worden de punaises er uit gehaald en wordt ook dat plekje van ballast voorzien. Doordat de rails ook onder de lijm komt te zitten, heb ik de bovenkant van de rails na het ballasten schoongemaakt met spiritus.
Detail opname van de rails. De richtlijn is dat het niveau van het grind ongeveer gelijk moet zijn aan de bovenkant van de biels. Verder is het belangrijk dat er geen steentjes tegen de rails aan geplakt zijn, omdat daar treinen over kunnen gaan struikelen.
Daarna is het spoor vervuilt met de airbrush. Ik heb rood-bruine acryl verf van tamiya gebruikt (xf-64). Na het spuiten is de bovenkant van de rails weer schoon gemaakt met spiritus. Ook zijn er kleine plukjes gras naast het spoor gezet.