Portaalkraan

Op mijn modelspoorbaan staat een portaalkraan. Deze heb ik zelf gemaakt van messing H- en L-profielen. Het model is volledig functioneel. Er kan gehesen, gedraaid en gereden worden met de kraan. Ook kan er aan de haak een functionele graver of een losse elektromagneet gehangen worden. Verder zit er boven in de kraan een schijnwerper die de werkplek van de kraan goed verlicht.

Op deze foto is te zien hoe de motoren in de kraan zijn verwerkt. De motor die helemaal links in het kraanhuis zit, is er om de kraan te laten draaien. Rechts in het kraanhuis kan je de motor zien die voor het hijsen gebruikt is. Beide motoren komen uit oude apparaten. De gebruikte tandwielen zijn bij Conrad gekocht in een zak van 40 stuks. Het frame daarboven is van messingprofiel gemaakt. Dit is allemaal gesoldeerd. Ook is er meteen een loopplank met reling en een ladder op gemaakt. Helemaal bovenin zit een witte LED die dienst doet als schijnwerper.
De haak is gemaakt van twee kleine stukjes messing met een omgebogen stukje metaal erin. Omdat de haak niet vanzelf naar beneden wilde (te veel wrijving), heb ik de haak toen helemaal volgegooid met soldeer. Dit bestaat namelijk voor een groot deel uit lood. De foto hiernaast zit het huisje om de motorruimte. Dit huisje is later bedekt met dunne houten latjes waardoor het huisje er realistisch uitziet. Ook is later voorop een klein machinistenhuisje gebouwd.
Op deze foto is de kraan te zien toen de kraan klaar was. Onder de kraan staat de portaal waar de rails onderdoor gaat lopen. Ook hangt aan de haak de graver. Deze werkt met een magneetspoel. Als hier stroom door loopt grijpt hij dicht. Deze stroom loopt door het dunne draadje dat naar het kraanhuis loopt. Hier is het draadje door middel van een klein stekkertje verbonden. Hierdoor kan de grijper dus ook makkelijk loskoppelen. Onder aan de kraan lopen alle draden die van de motoren en de functies afkomen.
Om de kraan te laten rijden, heb ik een lang stuk draadeind gebruikt. Een draadeind is een soort lange bout zonder kop. Aan de kraan zitten twee soort moertjes. Door nu het draadeind te laten draaien, verplaatst de kraan zich. De motor van het rijden zit dus op de ondergrond. Op deze foto is deze te zien in de verte. Later is hier een seinwachterhuis overheen gezet.
Dit is het seinwachterhuis dat over de motor staat. In het voorste aanbouwtje zit het laatste tandwiel van de overbrenging.
Om de motoren en de functies aan te drijven heb ik een apart bedieningskastje gemaakt. Met de drie draaiknoppen bedien je de drie motoren. De bovenste is iedere keer schakelen tussen de richting. Als deze in het midden staat, is de motor kortgesloten, dit betekent dat de motor nu extra moeilijk draait. Dit zorgt ervoor dat als er een zware last aan de haak hangt, de haak niet langzaam naar beneden zakt. Met de onderste knop kan voor iedere motor de snelheid geregeld worden. De onderste twee tuimelschakelaars zijn voor de graver of de losse elektromagneet. Met de meest linkse schakelaar kan hij aan- en uitgeschakeld worden. Met de schakelaar daarnaast kan ervoor worden gezorgd dat de spanning over de elektromagneten omlaag gaat. De elektromagneten mogen dan langer aan blijven staan, alleen hebben ze minder kracht. De bovenste meest linkse tuimelschakelaar is een noodstop. Dit zorgt ervoor dat de motoren stoppen met draaien. Het zorgt er niet voor dat de elektromagneet uit gaat, want dit zou kunnen betekenen dat je lading die in de graver zat, daarna op de treinbaan ligt. Met de tuimelschakelaar rechts naast de noodstop kan de schijnwerper aan en uitgeschakeld worden.