Stenen brug

Om het raam naast mijn nieuwe spoorbaan redelijk bereikbaar te houden, is er voor gekozen om hier een brug te bouwen. Eerst was het plan om een Bietschtallbrücke te bouwen, maar gezien de grote kosten van zo'n project, heb ik ervoor gekozen om een stenen brug te bouwen. het model is enigszins geïnspireerd op de Luogelkin viaduct die op het zelfde traject ligt als de Bietschtallbrücke. Dit traject is gelegen in Zwitserland en loopt in het Wallis dal. De naam voor deze baan is de BLS-Südrampe. Het model is, net zoals de Luogelkin viaduct, licht gebogen.

Dit is een foto van het viaduct waar het model is geïnspireerd. Dit viaduct is 116 m lang en 50 m hoog. De brug heeft vijf bogen van ieder 20 m. Het is gebouwd van gewapend beton, en daarna bekleed met steen.
Eerst wordt het brugdek gemaakt. Hiervoor heb ik een gebogen vierkant uitgeprint, om de buiging mooi rond te maken. Dit is vervolgens overgebracht met carbonpapier op 4mm triplex. Hierna worden de zijkanten gemaakt. Deze zijn ook uit 4mm triplex gezaagd. De maten hiervoor zijn geschat aan de hand van de foto's en de weinige informatie die ik over deze brug had. Bij het maken van deze zijkanten, moet eraan gedacht worden dat de beide zijkanten niet even lang zijn. De brug staat namelijk in een bocht. De zijkanten zijn dan met tussenschotten aan het brugdek vastgelijmd. Hierna zijn de extra balkjes aan de poten gelijmd en onderaan een stukje dik hout. De poten moeten namelijk naar beneden toe breder worden. Met het extra balkje, komt de buiging alleen boven, en is de rest van de paal mooi recht. Hierna is er een frame gebouwd met dikke balken. Deze zorgt ervoor dat de brug niet uit elkaar wordt geduwd bij het bekleden van de bogen.
Het "frame" van de brug zit in elkaar, en wordt nu aan de binnenkant bekleed met triplex. Om de bogen te bekleden, worden er plankjes triplex enigszins op maat gezaagd, door en door nat gemaakt, en erin geklemd. Als het plankje weer droog is, wordt er lijm op de verbindingen gedaan en wordt het plankje opnieuw erin geklemd. Na een paar uur zit het plakje vast en kan er verder worden gegaan met de volgende boog. Als alle plankjes in de bogen vastzitten, kan er verder worden gegaan met het bekleden van de palen. Ook hier worden de plankjes weer iets te groot uitgezaagd en erop geplakt. Als alle lijm gedroogd is, kan met een schuurpapier de overtollige stukken hout weggeschuurd worden. Hierdoor zijn de palen en bogen van de zijkant zeer glad geworden. Hierna zijn er aan de bovenkant twee dikke randen vastgelijmd.
Nadat al het houtwerk gedaan was, is er begonnen met de brug insmeren met gips. nadat dat droog was, zijn er in dit gips steentjes gekrast met een scherpe metalen pen.  Dit heeft ongeveer 30 uur geduurd, en was een behoorlijk vervelend kwarwei. Echter het resultaat is zeer mooi. Op de foto is hij nog niet geverfd, maar hij ziet er wel al indrukwekkend uit.
Hierna wordt de brug geverfd met acrylverf. Voor de eerste laag is gekozen voor lichtgrijs.
En voor de tweede kleur donkergrijs. Deze verf is sterk verdund erop gedaan, zodat er een niet-effen geheel ontstaat. Ook loopt de verf dan mooi in de voegen. Met deze bewerking is de brug af, en kan hij in de baan geplaatst worden.