Hoogoven

Omdat ik de ijzerindustrie erg interessant vind, en ik ook een aantal wagens voor  van en naar de hoogoven heb, ben ik begonnen met een hoogoven te bouwen. Dit bouwwerk is zo veel mogelijk uit goedkope materialen gemaakt, zoals triplex. Voor de ronde vormen moest ik iedere weer hard zoeken. Zo is de hoogoven zelf van een bakje waar feta kaas in heeft gezeten. Ik heb voor de verlichting gele Super Nova LED's gebruikt. Deze kunnen een stroom van 175mA aan, waarbij ze erg veel licht geven. Ik heb één zo'n LED in de eerste verdieping van het hoofdgebouw geplaatst, en drie Super Nova LED's in het bijgebouw op de eerste verdieping. Op de begane grond heb ik gewone gele 3mm LED's op bijna elke pilaar geplaatst. Ook boven de hoogoven zijn LED's geplaatst. Nadat de ruwbouw met de meeste details af is, wordt het geheel gespoten en geverfd. Daarna worden er nog een aantal details op gezet.

Dit is hoogoven eind zomer 2004. De hoogoven zelf is al ver klaar. Ook het gebouw waar de hoogoven op staat is ver af. Wat er nu nog moet aan gebeuren zijn het bijgebouw, het schoonmaak systeem, de luchtverhitter en een hoge schoorsteen. Er is wel al verlichting in de eerste verdieping aangebracht. Ook werkt het karretje al, dat de erts en de cokes naar boven brengt. Dit karretje beweegt langzaam naar boven en wacht daar even. Dan gaat hij weer naar beneden en wacht ook daar weer even. Dit herhaalt zich dan weer.
Dit is een foto van de hoogoven eind mei. Het bijgebouw, het schoonmaaksysteem, de luchtverhitter en de hoge schoorsteen zijn geplaatst. Voor het bijgebouw heb ik weer triplex gebruikt. Ook de pilaren zijn van hout. Alleen de pilaren onder het afdak aan de andere kant van het bijgebouw zijn van een messing profiel. Ook is er een lange pijp van helemaal bovenin de hoogoven naar het eerste schoonmaakvat. Dit eerste schoonmaakvat is gemaakt met twee trechters, die in een stuk regenpijp zitten. De constructie waar dit geheel op staat, is gemaakt van dunne houten latjes. Het tweede schoonmaakvat is gemaakt van een contactlenzen-vloeistofflesje met daarop weer een trechter. Het laatste schoonmaakvat is gemaakt van een kleiner contactlenzen-vloeistofflesje. Na deze schoonmaakvaten gaat er een pijp door naar de luchtverhitter. Deze zijn gemaakt van een zwarte pijp, met bovenop het strooidopje van een kruidenpotje. Omdat deze dopjes een groot gat bovenop hadden, heb ik er een brug opgelegd. Vanaf de luchtverhitter gaat er een pijp naar de schoorsteen. Deze is gemaakt van een ronde stok van een oud rolgordijn. Bovenaan zit nog een klein contactlenzen-vloeistofflesje die doormidden is gesneden. Hierdoor zit er een kleine verdikking, waar ook nog vier knipperende rode SMD-LEDjes zijn geplaatst.
Toen alles klaar was, is de hele hoogoven gespoten met Tamiya Primer. Deze grondverf zorgt ervoor dat de volgende lagen goed zullen houden op het plastic, messing en hout.
Hierna is hij gespoten in de definitieve kleuren: lekker vies.