Loods

Voor het emplacement had ik nog een loods nodig. Omdat ik iets anders wilde dan de standaard bouwpakketten, ben ik begonnen een loods zelf te bouwen. Deze loods krijgt automatische deuren en licht geregeld door een PIC (programmeerbaar IC) en drie sensoren. De deuren worden bediend door een servo onder de tafel.

Hier is de loods te zien na zijn eerste verflaag. het gebouw heb ik van triplex gemaakt. Daarop zijn bij de ramen, randen gemaakt van styreen. Verder heb ik de sporen in de vloer gelegd door de benodigde ruimte te frezen.
Dit zijn de deuren die voor de loods gemaakt zijn. Deze zijn gemaakt door op een stuk zwart papier aan beide kanten hele dunne latjes te plakken. Deze latjes worden eerst te groot gesneden, erop geplakt en vervolgens als de lijm droog is, afgevijld tot de deuren de goede vorm hebben. Daarna is er aan de binnenkant extra steunbalken gemaakt. Aan de buitenkant zijn de scharnieren geplakt. Dit zijn kleine stukjes messing-plaat die in de goede vorm zijn gebogen.
In de muur zijn kleine stukjes metaaldraad gezet, waar de scharnieren in hangen.
Van binnen is een mechanisme gemaakt, die de de twee deuren met elkaar koppelt. Aan de rechterkant is de servo met dit mechanisme gekoppeld. Dit is gedaan via een verenstaaldraad, zodat de servo nooit teveel kracht kan uitoefenen op de fragiele deuren.  Ook te zien is het licht dat ingebouwd is. Ik heb gebruik gemaakt van lampjes, omdat ik de kleur van lamplicht het beste vond passen bij een loods. Voor de deur zit de lichtsluis voor het openen. Deze is gemaakt op de hoogte van de buffers van de locomotieven.
De loods met het dak erop en de ramen erin. De ramen zijn getekend op de PC en vervolgens op sheet uitgeprint. Hierdoor zijn mooie smalle spijlen mogelijk. Het dak is gemaakt met behulp van 4 Kibri dakplaten. Door deze aan de zijkant de ronde rand recht te maken, passen deze erg mooi aan elkaar. Daarna zijn aan de zijkant balkjes aangebracht en is het dak met de airbrush gespoten.
Klik hier voor een film van de locloods in redelijke  kwaliteit (6MB).

Of hier voor de film in mindere kwaliteit (2MB).