Minidiorama

Op www.beneluxspoor.net was een wedstrijd georganiseerd waarbij diorama's gebouwd moesten worden.  Deze zouden dan op Eurospoor in oktober 2007 aan het publiek en aan een jury worden laten zien. Ik wilde meteen dat mijn diorama ergens in zou komen. Dus op zoek zijnde naar een geschikte glazen object zag ik met Pasen bij de Albert Heijn een glazen ei met de goede maat staan. Hiermee was meteen het belangrijkste van het diorama gevonden. In het ei kwam een grondplaatje met daarop een spoortje waar een goederenwagen onder een silo staat. De goederenwagen wordt dan vervolgens heen en weer bewogen door een zelfgebouwd locomotiefje. Verder werd het diorama nog aangekleed met allerlei andere zaken zoals een laadperron met een kleine dichte goederenwagen en twee kleine huisjes.

Hier is het locomotiefje te zien voor het spuiten. De bak is gemaakt van messing en details van styreen (buffers) en koperdraad (handrails) zijn erop geplakt. Ook is er licht in de locomotief gebouwd.
Hier zijn de grondplaatjes voor in het diorama te zien. Omdat het door een kleine gat in het glazen ei moest, heb ik gekozen om de grondplaat in twee stukken te maken. Hierdoor konden ze buiten het ei gemaakt worden en hoefden ze daarna slechts erin geplaatst te worden.
Aan de onderkant van de voorste helft is de aandrijving van het treintje te zien. Hiervoor heb ik een kleine servo gekocht. Deze wordt aangestuurd door een PIC. Er is nog een tweede PIC geplaatst, deze regelt het dag-nacht effect in het diorama met behulp van drie full color LED's. Foto's hiervan zijn te zien op de fotopagina.
Op deze foto is het diorama te zien, voordat het ei erom heen zat. Het ei zorgt er namelijk voor dat het diorama erg lastig te fotograferen is.

Op de wedstrijd heb ik de derde/originaliteit prijs gewonnen. Het commentaar waarom mijn diorama een prijs verdiende:

"De jury vond het glazen ei, waarin het geheel was afgebeeld, en dat er ook nog een klein treintje in reed, bijzonder spectaculair, ook nog eens, omdat het qua techniek zeer fraai afgewerkt was." (Citaat Chris van Diesen)

Nou, wat wil je dan nog meer horen. Vooral de delen "spectaculair" en "techniek zeer fraai afgewerkt" vind ik mooi om te horen.